Vuodesta toiseen

En ole mikään  hortonomi, mutta jotenkin olen onnistunut saamaan lahjaorkideani kukkimaan uskollisesti vuodesta toiseen. Limenvihreä yksilö, jonka saimme poikamme syntymän johdosta, kukkii nyt kolmatta kertaa. On kaunis!

Limen vihreä orkidea

Kaunis orkidea

Valkoinen orkidea, jonka olen saanut  n. kymmenen vuotta sitten syntymäpäivälahjaksi kukkii joka vuosi jouluksi ja pysyy kukassa huhti-toukokuulle. Siitä olen saanut kaksi poikastakin juurrutettua  yrityksen ja erehdyksen kautta. Nekin alun hitauden jälkeen ovat myös kukkineet jouluisin.

Fuksianpunainen orkidea, joka on on  saatu mummolta naimisiin menomme johdosta, onkin vähän vaikeampi tapaus. Se on kukkinut vain pari kertaa, mutta en aio luovuttaa vielä. Keväällä se teki kukkavanankin, mutta ei kuitenkaan kukkinut. Pitänee nostaa se valoisampaan paikkaan.

Lupasin laittaa tänne blogiin omat hoitovinkkini. Toivottavasti niistä on iloa muillekin:

Mitään tähtitiedettähän tämä ei ole. Uppokastelen kukat aina kun muistan eli noin kahden viikon välein. Lannoitan tosi harvoin – ehkä n. 3-4 kuukauden välein ja laitan lannoitetta tosi vähän. Käytän ihan marketista ostettua orkideoille tarkoitettua kastelulannoitetta.

Veteen upotettu

Kukattomana pidän niitä ruokahuoneen ikkunalaudalla, joka on luoteeseen päin. Ilta-aurinko osuu ikkunalle kesällä, talvella se on täysin varjossa. Kukkiessa nostan ne esiin näyttävämmälle paikalle.

Kukkiva orkidea

Kukkavanat jätän kukkien  kuihduttua joskus paikoilleen ja joskus leikkaan ne pois. Kumpikin näyttää toimivan. Joskus kukat tulevat vanhaan vanaan, mutta toisinaan kasvi päättää tehdä uudet vanat. ”Poikasia” varten orkidea näyttää kasvattavan oman vanan ja ainakin minulla vain silloin, kun vanhat kukkavanat on leikattu pois. Sain juurruttamisen onnistumaan vain siten, että ”poikanen” oli kiinni varressa todella pitkään. Jos sen leikkaa liian aikaisin emosta irti, ainakin minun kukanalut ovat näivettyneet siihen.

Olen istuttanut osan orkideoista läpinäkyviin ruukkuihin, mutta limenvihreä on vielä alkuperäisessä ruukussa suojaruukkunaan läpinäkymätön ruukku ja näyttää toistaiseksi voivan ihan mainiosti. Istutusalustaksi marketeissa myydään orkideoille tarkoitettua haketta tavallisen kukkamullan sijaan.

Tästä on  tullut minulle huomaamatta pienimuotoinen harrastus. Orkidea on helppo, vähään tyytyvä ja palkitsee hoitajansa kukkimalla kauniisti pitkään. Kukattomana se on melko vaatimaton ja joskus vähän vähemmän viehättävä viherkasvi. Rumia ilmajuuria leikkaan surutta pois ja lyhemmiksi. Hyvävointinen kasvi näyttää silloin ihan siedettävältä.

Kauniit värit
An orchid blooming. This light green orchid we got when our son was born.  This is third time it is blossoming. Beautiful, isn’t it?

 

 

Tietoja Saara

Äiti, vaimo ja siivoushullu kirjaa omaksi ilokseen muistiin 50-luvun puutalon mittavaa remonttia ja muutosta. Mukana sisustusta, tuunausta ja pelargonioiden parissa hääräilyä.
Kategoria(t): Kasvit Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Vuodesta toiseen

 1. Katriina sanoo:

  Kiitos! Mainio postaus! Tällaisia ohjeita olen kaivannut. Vaikuttivat riittävän selkeiltä ilman kommervenkkejä, että jospa minäkin oppisin. 🙂

  Tykkää

  • Saara sanoo:

   Kiitos Katriina, mukava, että tästä on hyötyä. Orkideat kyllä palkitsevat pienen vaivannäön ja itse asiassa sitä vaivaa ei kovin pajon edes ole. Onnea yritykseen!

   Tykkää

 2. Katriina sanoo:

  Hei, tekisikin vielä yhden lisäkysymyksen. Kuinka kauan pidät kukkivia orkideoita uppokastelussa? Mie olen pitänyt jonkun ohjeen mukaan puoli tuntia kerran viikossa, mutta onko se liian vähän? Sillä taas kävi niin, että jotkut nuput kuihtuvat ennenkin ehtivät edes aueta. 😦

  Tykkää

  • Saara sanoo:

   Hei,
   Minä kyllä pidän vain pari minuuttia, max. 10 minuuttia kerrallaan upoksissa. Ja viime aikoina tosiaan en muista/ehdi edes kastelemaan kerran viikossa – ennemminkin joka toinen viikko.
   Voisiko kuihtuminen johtua liiasta kastelusta? En tiedä. Omani annan joka tapauksessa kuivua juurakosta kunnolla aina ennen seuraavaa kastelua.

   Tykkää

 3. Katriina sanoo:

  Ok,kiitos! Kokeilenpa tuolla tavoin. 🙂

  Liked by 1 henkilö

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s