Vähän vehreämpää jo

Nupulla

Pihalla kelpaa taas olla. Kaiken syksyisen ja keväisen viemäriprojektin ja mylläämisen jälkeen sitä on tyytyväinen, kun pihassa vaan ei ole mutaa eikä kuoppia. Ei tätä vieläkään voi ihan puutarhaksi kutsua, mutta on kuitenkin vihreämpää kuin vielä keväällä.

Uusi nurmikko

Vertailun vuoksi, tässä vielä kuva viime syksyltä:

Ankea pihaViemäriprojekti tosiaan pisti pihan kutakuinkin mullin mallin, mutta pikkuhiljaa tämä tästä.

Eilen aloitettiin korjaamaan vinksalleen menneitä reunakiviä. Kaikki pois ja asetellaan uudelleen. Tai siis Pikkuapulaisen kanssa ne asetellaan moneen kertaan 🙂 Alapihalla tyydytään vain korjaamaan vanhat betonilaatat, mutta yläpihalla tehdään vähän paremmat perustukset kuin ennen ja laitetaan ehkä graniittinoppakivet. Niistä ainakin haaveilen. Jos joku tietää vinkata, mistä niitä saisi edullisesti Pirkanmaalla, kuulisin mielelläni.

Pihakivien korjausta

Pikkuapulaiselta työ sujuu

Vihdoinkin sain päätettyä myös, mihin komposti laitetaan. Aiempi rimpula komposti siirrettiin mökille ja hommattiin kotiin kunnollinen, vähän isompi pohjaverkon kera. Aiomme kompostoida tässä myös talousjätteet. Ohjeita on kysytty naapurilta ja omilta vanhemmilta. Hyvin on kompoistointi lähtenyt alkuun.

Ja koska värit ovat tärkeitä olin iloisesti yllättynyt, että näitä kompostoreja sai myös harmaana. Olin aiemmin nähnyt vain vihreitä.

Komposti

Tuija-aidasta kirjoittelin joskus aiemmin ja yrityksistä saada siitä tiheämpi ja tuuheampi. Aita tosiaan on lähtenyt kuin ihmeen kaupalla tuuhistumaan. Leikkasin aidan puolitoista vuotta sitten pääsiäisenä korkeuteensa. Olen leikannut myös sivuja. Lisäksi olen lannoittanut rodo- ja havulannoitteella kahtena keväänä aika runsaasti. Muutoin tuijat ovat saaneet rauhassa kehittyä, kastella ei enää meidän ole tarvinnut. Paikka paikoin aita on jo hyvinkin tuuhea. Uusi leikkaus varmaankin ensi keväänä.

Tuija-aita

Koska en ole osannut päättää kukkapenkkien paikkoja tai mitä niihin laitan, jotkut kaivinkoneenkin käsittelyn jälkeen hengissä olevat ja sieltä täältä (keskeltä nurmikkoa, marjapensaiden alta…) esiin työntyvät perennat on ollut pakko laittaa johonkin. Laitoin ruukkuihin. Se näissä on kivaa, että perennat eivät ole niin  kranttuja sateelle kuin kesäkukat. Tällaisena kesänä on mahtavaa, ettei tarvitse juosta kanniskelemassa ruukkuja suojaan sateelta.

Perennoja ruukuissa

Perenna ja yrttejä ruukuissa

Ja koska yrttilaatikkojen perustaminenkin jäi syksyksi tai ensi kevääksi, on kaikki yrtitkin tänä kesänä ruukuissa.

Yrtit portaissa

Yrttejä

Viileässä ja kosteassa kesässä parasta on ollut se, että ei ole tarvinnut kastella istutuksia. Nurmikko on lähtenyt hyvin kasvamaan samoin 80 metriä istuttamaamme mustamarja-aronia-aitaa. Kaikki 160 tainta voivat hyvin 🙂

Toiseksi parasta on se, että kukat kukkivat pitkään. En muista, koska pionitkaan olisivat kukkineet jo kolmatta viikkoa. Kahtena viime kesänä ne nuupahtivat alle viikossa.

Pionit kukassa

Yksi riippapelargoni ei ole tänä kesänä kyllä vielä suostunut kukkimaan lainkaan, mutta nyt näyttää lupaavalta. Nuppuja kukka täynnä. Jospa syksy olisi pitkä ja lämmin, niin saisi tämäkin vielä kukkia.

Pelargonia

Ja tämän puuduttavan pitkän postauksen lopuksi: tunnistatko mikä tämä kukka on?

Arvaa mikä?

Tietoja Saara

Äiti, vaimo ja siivoushullu kirjaa omaksi ilokseen muistiin 50-luvun puutalon mittavaa remonttia ja muutosta. Mukana sisustusta, tuunausta ja pelargonioiden parissa hääräilyä.
Kategoria(t): Kasvit, Pihalla Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

12 vastausta artikkeliin: Vähän vehreämpää jo

 1. Kyllä on paljon vihertynyt piha. Meillä jouduttiin pari vuotta sitten kesällä viemärin takia kaivamaan piha auki. Marjapensaatkin jouduttiin siirtämään. Alkavat jo toipua. Onneksi tulee aina uusia kesiä. 🙂

  Tykkää

  • Saara sanoo:

   Meillä tosiaan lähti kirsikkapuut, omenapuut ja luumupuu. Marjapensaat yritettiin ainakin säilyttää,samoin vatut, mutta kärsivät kovasti. Jotain positiivistakin sentään. Saatiin naapurin kanssa yhteinen uusi aita – vanha oli jo aika kaamea. Ja iso, turha oja tasoitettua ja salaojitettua, nurmikonleikkuu helpottui huomattavasti. JA samalla tehtiin kaikenlaista muutakin, kun kaivinkone kerran pihassa jo valmiiksi teki jälkiä.
   Onneksi tosiaan tulee uusia kesiä 🙂

   Tykkää

   • Jaksan aina sanoa, että asiasta kuin asiasta löytyy aina jotain positiivistakin. Teilläkin uusi aita ja kaikkea muuta mukavaa. 🙂 Itse iloitsin siitä, että pääsimme taas suihkuun ja viemärikaivannosta nostettiin hirveä kasa kiviä kukkapenkkejä varten. Pitäisi ehkä kaivella pihaa vähän useamminkin. 😀

    Liked by 1 henkilö

 2. Hienolta näyttää! Tunnistustehtävään sanoisin että latva-artisokka. Ei tosin taida olla se, mutta se mulle ekaks tuli mieleen.

  Tykkää

 3. Milla sanoo:

  Todella kauniita kuvia ❤ Ihania nuo ruukut rapuilla, kuin johdattavat taloon. Minullakin ovat pelargonit kukkineet muuten hieman huonommin tänä vuonna kuin yleensä. Parhaiten ovat menestyneet ne, jotka ovat saaneet jäädä keittiöön työpöydälle ikkunan viereen. Olen muuten ihmetellut itse samaa usein, että miksi kompostoreita yms on niin vaikeaa löytää muina väreinä kuin vihreinä. Joskus huomaa myös, että muut värit maksavatkin sitten enemmän. Outoa! Leppoisaa loppuviikkoa 🙂

  Tykkää

  • Saara sanoo:

   Kiitos Milla. On kiva, että on kaunista jossain nurkassa, kun muualla pihassa on kovin keskeneräistä. Minua todellakin on ensimmäistä kesää tässä paikassa alkanut pihan laitto kiinnostaa. Nurkka kerrallaan, laitetaan kuntoon…
   Komposteista minua on kummastuttanut vielä enemmän ne muka kiven näköiset hökötykset. Eihän ne oikeasti näytä kiviltä ollenkaan, pelkästään epämääräisiltä muovisilta möykyiltä…

   Tykkää

 4. No, ei se kukka jokin kuunlilja kumminkaan ole? Kyllä tää nyt jäi kaihertaan 🙂

  Tykkää

  • Saara sanoo:

   Hyvä, hyvä! On se kuunlilja. Meillä on pihassa ainakin neljää eri sorttia kuunliljoja, mutta en tiedä lajikkeiden nimiä. Tämä on sellainen tummanvihreälehtinen, melko isoja lehtiä. Mutta kuunliljan kukka siis on kyseessä 🙂

   Tykkää

 5. Jutta sanoo:

  Vau! Teillä on ihan mielettömän hieno piha!

  Tykkää

  • Saara sanoo:

   Kiitos Jutta! No öhöm, sitä voi aina valita, mihin päin sen kameran linssin suuntaa. Pois päin pahimmista ryteiköistä ja epäkohdista 🙂 Mutta joo, on siinä ainakin potentiaalia.

   Tykkää

 6. Paluuviite: Muistelot | Tuulentupa

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s