Rauhoitettu

Etupihan jättisuuri puu ihastutti meitä ensimmäisenä kesänä suuresti. Se on juuri sitä, mitä uusien talojen uusissa pihoissa ei ole. Se tuo etupihalle ja keittiöön myös hiukan kaivattua varjoa aurinkoisina päivinä. Ja on komea kuin mikä!

Paitsi kahtena viime kesänä puu on näyttänyt tältä:

Vuorijalava - ja kuivuneet lehdet

Jokin (todennäköisesti kirvat, toivottavasti ei kuitenkaan hollanninjalavatauti) on aiheuttanut sen, että lehdet ovat tosiaan kahtena kesänä kuivuneet käppyröiksi heti täysmittaan kasvettuaan ja puu roskaa tarpeettoman paljon. Heinäkuussa puu teki uudet vihreät lehdet oksien päihin, mutta käpertyivät ja kuivuivat nekin melko pian.

Uudet, vihreät lehdet

Niin surullista kuin se olisikin, aloin harkita puun kaatamista.

Kuivahtanut vuorijalava pihan nurkalla

Kysyttiin jo naapuriltakin, että mitä mieltä olisivat jos puu saisi lähtöpassit. Naapureille se oli ok.

Vuorijalava, käpristyneet lehdet

Paitsi että naapurin isäntä tuli vielä perään lisäämään, että puu on muuten rauhoitettu. Vuorijalava. Rauhoitettu koko maassa. Eihän me tietystikään rauhoitettua puuta nurin laiteta! Mutta onko tälle mitään tehtävissä? Jos puu näyttää lähes joka kesä pystyyn kuivaneelta, niin ei se ainakaan pihan koristus ole. Tähän ei nyt ihan mäntysuopaliuos taida auttaa.

Ideoita? Pattitilanne?

Syysasetelma portaiden vierellä

Kuvat puusta on otettu heinäkuussa, viimeinen kuva tänään. Kannoin kesäkukkia takapihalta etupihalle. Mitään syysistutuksia vielä viitsi edes tehdä, kun kesäkukatkin vielä kukkivat.

Tietoja Saara

Äiti, vaimo ja siivoushullu kirjaa omaksi ilokseen muistiin 50-luvun puutalon mittavaa remonttia ja muutosta. Mukana sisustusta, tuunausta ja pelargonioiden parissa hääräilyä.
Kategoria(t): Kasvit, Pihalla Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

9 vastausta artikkeliin: Rauhoitettu

 1. Ei kai se nyt tarkoituksenmukaista ole rauhoitettuakaan puuta pitää ehdoin tahdoin pystyssä kärvistelemässä. Ainakin meillä päin maailmaa joutuu joka tapauksessa kysymään puun kaatoon luvan kunnan viranomaisilta. Itse siis selittäisin viranomaiselle tilanteen ja vierittäisin vastuun hänelle. Jos kaatolupaa ei heru…niin…kiroilisin ainakin raskaasti 😦 Mutta en tiedä asutteko te sitten sellaisella alueella, jossa viranomaiset puutu puun kaatoihin?

  Liked by 1 henkilö

  • Saara sanoo:

   Niinpä kait se on tehtävä. Ajattelin, että katson vielä ensi kesän, jos edelleen sama meininki, pakko kaataa. Puu on tosi kaunis keväisin, joten harmi kaataa. 😦

   Tykkää

 2. Pilvi sanoo:

  Kannattaa tosiaan katsoa varmaan vielä yksi vuosi ja jos ei auta, niin pyytää vaan kaatolupa. Meillä vaahterat olivat jonkin taudin kourissa useamman vuoden ja juuri tänä kesänä yhtäkkiä huomasin, että hei, nythän niissä on ihan normilehdet ja näyttävät taas vaahteralle tyypillisen komeilta! Joskus siis voi käydä näinkin.

  Liked by 1 henkilö

  • Saara sanoo:

   Kyllä, katsotaan ainakin yksi vuosi. Jotenkin kirpaisee kataa hienoa puuta, varsinkin nyt kun tiedetään, että on rauhoitettu. Rohkaisevaa, että teidän vaahterat ovat palanneet elävien kirjoihin, ehkäpä meidänkin jalava jonain päivänä 🙂

   Tykkää

 3. Susanna sanoo:

  Ihanan iso jalava, mutta hieman surulliselta se näyttää.
  Kannattaa varmasti kysyä vielä joltain asiantuntevalta puutohtorilta tai puutarhurilta ohjeita ennen kuin pistää sahan soimaan.

  Lempeää syyskuun loppua täältä Mantelilaaksosta!

  Liked by 1 henkilö

  • Saara sanoo:

   Näin täytynee toimia. Ei ainakaan kiirehditä kaatamista ja varmistetaan, että mitään muuta ei ole tehtävissä, ennen kuin ruvetaan tositoimiin. Piipahdin Mantelilaaksossa vastavierailulla. Niin kauniita kuvia!

   Tykkää

 4. Paluuviite: 12 kuvaa puutarhavuodesta 2016 | Tuulentupa

 5. Paluuviite: Maasta irti | Tuulentupa

 6. Paluuviite: Vuorijalava | Tuulentupa

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s