Vintage valaisin

Ostin 2000-luvun alussa toiseen ja aivan toisen tyyliseen asuntoon lampun, joka on ollut meidän ruokapöydän päällä tähän asti. Lamppu oli hieno silloin 15 vuotta sitten ja silloiseen asuntoon sopiva. Maku muuttuu vuosien edetessä ja kauas taakse on jäänyt valkoinen romanttinen sisustus sekä kaikenlaiset koukerot. Valaisin on siis hiukan tökkinyt ruokahuoneessa ja on ollut mielessä pitkään, että jotain pitäisi keksiä.

Muutama viikko sitten kävimme hakemassa Instagramin kautta löytämäni pinnatuolit ja samalla reissulla tein heräteostoksen. Löysin ihanan 60-luvun mustavalkoisen lampun. En ollut ihan varma ostoksestani, joten sain sen ensin kokeiltavaksi.

Retro vai vintage?

Meille se jäi ja tykkään siitä tosi paljon. Jotenkin koko ruokahuoneen tunnelma muuttui hiukan toisenlaiseksi ja enemmän 50-luvun taloon sopivaksi.

"Uusi" ruokahuoneen valaisin

Lampun mittasuhteet ovat toisenlaiset kuin edellisen lampun ja ensiksi ajattelin, että se on liian lyhyt ja liian pieni. Nyt olen toista mieltä. Lamppu valaisee paremmin kun siinä on neljälle lampulle paikka ja koska se on ylempänä. Lisäksi se ei peitä näkymää ikkunasta keittiöstä katsottaessa. Kylläpä olenkin siihen ihastunut.

Vaalea ruokailuhuone

Olen ollut erilaisten lähteiden varassa, enkä löytänyt pienen etsimisen jälkeen ihan täsmälleen samaa valaisinta, mutta kyseessä on ilmeisesti Jan Salakarin suunnittelema Kumelan lasitehtaan tekemä ja Livalin kokoama Focus valaisin.

Ruokailutila

Voiko muuten 60-luvun valaisimesta puhua vintagena? Vai onko se retro? Missä se raja kulkee? Olenko nyt mokannut, kun laitoin otsikkoonkin ”vintage”?

Vintage valaisin ruokailuhuoneessa

My new vintage lamp from 60’s. Or is it better to say retro?

Edit 21.6.2018: Tarkka lukija tiesi lampun oikean suunnittelijan. Tieto löytyy kommenteista.

Tietoja Saara

Äiti, vaimo ja siivoushullu kirjaa omaksi ilokseen muistiin 50-luvun puutalon mittavaa remonttia ja muutosta. Mukana sisustusta, tuunausta ja pelargonioiden parissa hääräilyä.
Kategoria(t): Hankintoja, Sisustus, Vanhat tavarat Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

13 vastausta artikkeliin: Vintage valaisin

 1. Ihan mielettömän hieno, vau! Sopii kuin nenä päähän. Ja kyllä 60-lukulaisia tuotteita ainakin mun käsityksen mukaan voidaan kutsua vintage-esineiksi. 🙂 (Päätäni en kyllä pantiksi laita!)

  Liked by 1 henkilö

  • Saara sanoo:

   Anna, minäkin tykkään. Nyt en enää itse asiassa olekaan niin varma, onko lamppu 60-lukua vai 70-lukua. Mutta eipä sillä loppupeleissä ole mitään merkitystä 🙂

   Tykkää

 2. Karoliina sanoo:

  Oli sitten vintage tai retro, niin onpa upea valaisin! Huippuhyvä löytö. 😊

  Liked by 1 henkilö

  • Saara sanoo:

   Karoliina, niin minustakin – hyvä löytö siis 🙂 Ihailen aina muiden kivoja löytöjä ja silmää bongata hienot esineet muun romun joukosta. Kiva kun itselläkin käy välillä tuuri.

   Tykkää

 3. Tosi hieno lamppu ja hyvin sopii taloon ja sisustukseen! Mun piti oikein alkaa googlettaa retron ja vintagen eroa, kun olen itsekin sitä ihmetellyt. Mä oon luullut, että retro tarkoittaa vanhan tyylistä uustuotantoa ja vintage on sitten aitoa vanhaa. Googlaukseni perusteella moni muukin on sitä mieltä, mutta esim wikipedia kutsuu uusretroksi sitä, mitä minä kutsun retroksi. Eli absoluuttista totuutta ei löytynyt tähän(kään) asiaan. Missä sitten muuten mahtaa mennä vintagen ja antiikin raja? 😉

  Liked by 1 henkilö

  • Saara sanoo:

   Jäärä, yritin itsekin googlettaa asiaa, mutta törmäsin niin moneen tulkintaan, että tulin siihen lopputulokseen, että ihan sama. Tulkitsen itse 40-60-luvut vintageksi, 60-70-luvun retroksi ja ennen 40-lukua tehdyt esineet jo antiikiksi. Matemaatikon tulkinta 😉

   Tykkää

 4. MarianneJ sanoo:

  Todella hieno valaisin ja sopii oikein hyvin kotisi tyyliin. Jostain olen lukenut, että antiikista ruvetaan puhumaan vasta kun esineellä on ikää yli 100 vuotta. Olisikohan ollut joku antiikkijulkaisu…

  Liked by 1 henkilö

 5. Valaisin on ihan mahtava! Kelpaisi meillekin ruokapöydän päälle 😉 Meillä on etsinnässä valaisin/valaisimet ruokapöydän päälle ja tehtävä tuntuu todella vaikealta 😛

  Liked by 1 henkilö

  • Saara sanoo:

   Kiitos 🙂 Valaisimet ovat jotakin, mihin en aiemmin osannut ollenkaan kiinnittää samalla tavalla huomiota. Nyt kun sain tämän, meidän kaikki muut lamput näyttävät yhtäkkiä ihan kammottavilta. Taitaa mennä vaihtoon muitakin.
   Kiva, kun kävit kommentoimassa 🙂

   Tykkää

 6. Paluuviite: Löytöjä 2016 | Tuulentupa

 7. Maari sanoo:

  Kyseistä lamppua ei ole suunnitellut Jan Salakari, vaan kunnia suunnittelusta kuuluu nykyiselle omistajalle ja toimitusjohtajalle Stig Lival-Lindströmille. Asia on varmistettu Livaliln tehtaalta. Sekaannus Salakariin on syntynyt varmaan siitä, kun hän on suunnitellut samaan tekniikkaan pohjautuvia astioita. Focus-lamppu on kyllä todella kaunis valaisin, varsinkin juuri tällä opaalin valkoisella lasilla. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  • Saara sanoo:

   Hei Maari! Suurkiitos tarkennuksesta! En ollut oikein varmakaan tuosta Salakarista, mutta se oli ainoa tieto jonka löysin. Kiva saada oikea tieto suunnittelijasta.

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s