Harmaan vastakohta

Mikä on harmaan vastakohta?

Kevät keittiössä

Yhdeksän neljästätoista pelargoniastani on hegissä talven jäljiltä. Talvetin ne tällä kertaa huoneenlämmössä. Osa pelakuista on ollut keittiön ikkunalla, joka on yläkertaa lukuunottamatta valoisin paikka talossa. Isoimmat ruukut ovat olleet makuuhuoneessa  pohjoisen ikkunalla hämärämmässä.

Pelakuut

Mikään paras vaihtoehto ei keittiön ikkunakaan ole, ikkunalauta kun on patterin päällä. Valoa on kuitenkin riittänyt ja talvella kastelin niitä kerran viikossa. Makuuhuoneessa ei ole patteria kukkien alla ja valoa vähemmän. Siellä olevia kukkia kastelin hiukan vähemmän kuin keittiössä talvehtineita.

Uutta vihreää

Mitkään parhaat olosuhteet kukillani ei ole ollut, joten voin olla tulokseen ihan tyytyväinen – niihin yhdeksään, jotka selvisivät. Selvinneet taitavat lähes kaikki olla Mårbackaa tai ainakin lähisukua. Myös yksi valkoinen, jonka lajiketta en tiedä, on selvinneiden joukossa. Mrs Pollock, jonka lehdistä erityisesti tykkään, valitettavasti nuupahti ihan loppumetreillä.

Talvehtimispaikka

Vaihdoin kolme viikkoa sitten pelakuihini mullat ja istutin muutaman pistokkaan. Leikkaisin niitä ennen mullan vaihtoa ja jonkun verran lisää viikko sen jälkeen. Lähes kaikki pistokkaat ovat juurtuneet ja lähteneet kasvamaan. Lannoitanut en ole vielä lainkaan. Minua neuvottiin aloittamaan lannoitus vasta ensimmäisten kukkien ilmestyttyä. Jospa tästä syystä pelakuuni ovat aiemmin kukkineet niin huonosti alkukesästä.

Kevät

Miksi ihmeessä tälläinen vaiva kun kaupasta saisi kukkivat ja kukoistavat pelakuut joka kevät paljon helpommalla? Mielihyvä. Minulle tuottaa suunnattoman suurta mielihyvää keväisin, kun huomaan kuinka kukat virkoavat ja alkavat puskea uutta vihreää. Seurailen niitä tuossa keittiön ikkunalla päivittäin. Tänään bongasin ensimmäisen pikkuruisen kukan nupun alun.

Pelargoniat

Ja mikä siis on harmaan vastakohta. Kevään vihreä tietenkin!

What is an opposite of grey? Green of spring of course! Nine of my pelargoniums are alive after long and dark winter. I’m glad because I had those inside the house the whole winter. 

Tietoja Saara

Äiti, vaimo ja siivoushullu kirjaa omaksi ilokseen muistiin 50-luvun puutalon mittavaa remonttia ja muutosta. Mukana sisustusta, tuunausta ja pelargonioiden parissa hääräilyä.
Kategoria(t): Kasvit, Keittiö Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

9 vastausta artikkeliin: Harmaan vastakohta

 1. Pilvi sanoo:

  Ihanaa vihreyttä. Onnittelut kukkien selviämisestä talven yli! Ymmärrän hyvin mielihyvän ja jos sisällä talvettaminenkin onnistuu, niin miksipä ei nähdä pieni vaiva?! Minulle on muodostunut taktiikka, että erottelen joka syksy vahvimmat pelakuuni ja yritän talvettaa ne. Heikoimmat saavat mennä. Keväällä jännään, mitä talvettamisista tuli. Viime vuonna kaikki selvisivät, mutta nyt en ole vielä saanut aikaiseksi kaivaa kukkiani autotallin perukoilta, joten en osaa sanoa, kuinka tänä vuonna kävi, heh. Ostan myös jokusen uuden kukan joka kevät, joten määrä pysyy tällä menetelmällä vakiona ja näin kukkani kukkivat vähän eri aikaan.

  Liked by 1 henkilö

  • Saara sanoo:

   Kiitos vaan onnitteluista 🙂 Teen samalla tavalla, ostan vuosittain pari uutta. Jotenkin ne pelargoniat, jotka porskuttavat vuodesta toiseen tai ainakin jatkavat oloaan pistokkaiden onnistumisen myötä, ovat minulle niitä mieluisimpia.
   Tänä viikonloppuna ainakin tänne Pirkanmaalle tuli kevät. Ja pelakuut alkavat työntää kukintoja.

   Tykkää

 2. I’ve never grown pelargonium – just the oft-confusing geranium as a bedding annual outdoors.
  So I gave it a go and purchased 3 healthy pelargonium locally. They are now all looking much worse than when they arrived! Too much water likely – maybe they can pull through. Before they took a nose-dive, I did pinch out one lanky stem and have it potted up as a separate new plant.
  Pelargoniums may not be my specialty! :=)

  Liked by 1 henkilö

  • Saara sanoo:

   Just wait, pelargoniums seem to lead the way. You’ll soon wake up the reality that you are hooked (koukussa) with them and and find out all kinds of ways to get them to survive the winter. I know it for sure, because you have already pottet a new plant 😉

   Liked by 1 henkilö

 3. Pauliina sanoo:

  ♥ Ihana vihreys!

  Liked by 1 henkilö

  • Saara sanoo:

   Eikös olekin 🙂 Tänä viikonloppuna onkin alkanut kunnon kevät ja pelakuut näyttävät heränneen lopullisesti. Vehreys sen kun lisääntyy ja nyt näkyy jo kukintojen alkujakin.

   Tykkää

 4. Tosi hyvässä vedossa sun pelakuut ollakseen talvehtineet huoneenlämmössä! Mulla on kolme Mårbackaa talvehtinut eteisessä, jossa on about 15 astetta ja kasvilamppukin vielä ikkunan lisäksi. Tänä talvena ne on poikkeuksellisesti yrittäneet kukkia koko talven. Minä sitten oon tylysti nyppinyt nuppuja pois, koska oon käsittänyt ettei se ole hyvä homma tuhlata talvella ravinteita sellaiseen.

  Kyllä mäkin itseltäni oon kysynyt, että miksi tama vaiva – miksei vaan ostaa uusia? Mutta kyllä siitä jotain outoa tyydytystä saa 🙂

  Liked by 1 henkilö

  • Saara sanoo:

   Niinpä, minä ainakin olen koukussa näihin. Kamala vaiva, mutta nyt keväällä olen tyytyväinen, että sinnittelin näiden kanssa talven yli. Huoneen lämmössä olen itse asiassa onnistunut talvettamisessa parhaiten. Muiden kokeilujen kanssa on käynyt enemmän tai vähemmän köpsästi.

   Tykkää

 5. Paluuviite: Kohti kevättä | Tuulentupa

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s