Vinttivaatekomerot

Yläkerta alkaa vihdoinkin valmistua huone kerrallaan. Sinne tehtiin myös kaksi pikkuruista vinttivaatekomeroa. Noin 3,5 – 4,0 neliötä lattiapinta-alaltaan. Vinokattoiset komerot saivat heinäkuussa viimeisen silauksen valaistuksesta. Sitä ennen niiden miettimiseen ja suunnitteluun on kulunut  jokunenkin tovi. Vaatekomerot tuppaavat usein olemaan toisarvoiset huoneet kun remontoidaan ja punnitaan mitä satsataan suunnitteluun ja hankintoihin. Itse koen, että vaatehuoneen toimivuus on arjen sujumisen kannalta tärkeää.

Vinttivaatekomero

Kun tässä on ollut aikaa yläkerran sisustusta ja valmistumista odotella, pienet vinttivaatekomerot ovat askarruttaneet mieltäni eniten. Paperilla pohjapiirustuksesta en pystynyt hahmottamaan millaiset tilat niistä tulisivat. Mietin, että mahtaako niistä tulla siivouskomeroa kummoisempaa. Mietin, miten vinon katon alle suunnittelisi hyllyjä, ripustustankoja ja sen sellaisia. Huonekorkeus on toisella sivulla 210 cm ja matalassa päässä 90 cm.

Lankakoreja

Ajatuksieni tueksi keräilin vinttikomeroiden säilytysratkaisuista kuvia Pinterestiin. Niistä sain pikkuhiljaa jonkinlaisen käsityksen, mitä vinokaton alle voisi suunnitella. Pinterestiin on tallennettu kivoja ja kekseliäitä ideoita, joita ilman meillä ei olisi vieläkään mitään valmiina näissä kopperoissa. Alakerran isommassa vaatekomerossa meillä on ovellisia kaappeja, vaatetankoja sekä kaapissa, että avoimessa tilassa, hyllyjä ja lankakoreja. Käytännössä kaikkein käytännöllisimmät ovat kuitenkin olleet lankakorit, joista näkee, mitä ne sisältävät ja ne pystyy vetämään esiin tarkempaa tarkastelua varten.

Lapsen vaatekomero

Pikkuhiljaa ajatukseni selkiytyivät. En halunnut mitään kiinteitä rakenteita, koska komerot ovat niin pienet, vaan halusin ehdottomasti mahdollisimman paljon lankakoreja. Aikuisille oli ajatuksena paljon tankotilaa sekä lapselle lipasto matalaan päätyyn, jotta näkymä ovesta olisi siisti. Latasin kolmen eri säilytyssysteemin suunnitteluohjelmat ja käytin jokusenkin tunnin suunnitellessani nämä vaatimattomat  viritelmät. Ensin piti saada ohjelmat toimimaan, opetella käyttämään niitä ja sitten perehtyä, kenellä olisi meille sopivaa tarjolla. Siitä sitten valikoitui meille paras järjestelmä. Yhtä ohjelmaa en osannut käyttää (!), yhdellä oli liian leveitä koreja, joten valinta oli lopulta helppo. Näillä kriteereillä meille valikoitui Elfa. Hinta ei ollut tässä vertailussa ratkaiseva tekijä, koska halvempi ja muuten kiva, oli mittasuhteiltaan vääränlainen.

Suunnitteluohjelman käyttämisessä oli se hyvä puoli, että kun siihen oli uhrannut vähän aikaa ja tehnyt suunnitelmat mahdollisimman pitkälle, olisi suunnitelmasta voinut tilata kaikki osat suoraan. Itse en tilannut, vaan etsin halvemman hinnan muualta. Sain kuitenkin osaluettelon tuotenumeroineen suoraan suunnitelmasta ja osat oli näin helppo etsiä halvimmalta toimittajalta.

SuunnitteluohjelmaPieneen tilaan ei lankakoreja määräänsä enempää mahtunut. Aikuisille mahtui kuitenkin komeron matalaan päähän hyvä, pitkä vaatetanko. Pitkiä mekkoja siinä ei voi pitää, mutta kaikkea muuta kyllä. Korkeus on mitattu miehen pikkutakin mukaan, joten se pitäisi riittää kaikille paidoille ja housuillekin taitettuna. Näiden kuvien ottamisen jälkeen tankoa siirrettiin vielä hiukan ylemmäs, joten pikkutakit mahtuvat nyt varmasti.

Lapsen komeroon tuli tosiaan Ikean Nordli lipasto matalaan päähän. 120 cm leveä lipasto on tilaan juuri sopiva ja jättää kulmaan vielä tilaa pyykkipussille ja jumppapatjalle. Aikuisille on tulossa myös vielä 50 cm leveä lipasto oven viereen. Olemassa oleva, juuri sopivan kokoinen lipasto siirretään sinne vanhasta makuuhuoneesta. 

Lankakoreja, pyykkipussi ja lipasto

Pojan komero on riittävän kokoinen, mutta on alusta asti ollut selvää, että aikuisten komero on kahden tarpeisiin hiukan liian pieni. Meillä on kyllä alakerrassa hyvinkin säilytystilaa, joten lisäkaappi ja ehkä vaaterekki makuuhuoneessa riittänee kyllä. Vaatteiden karsinta tekee myös hyvää taas vaihteeksi. 

Ovi lapsen vaatekomeroon

Aikuisten komeron ovi pitää vielä ratkaista (kuva alapuolella). Vaatekomeroon mennään kaavelista, jossa katto on aika korkealla. Oviaukko näyttää – ja oikeasti onkin –  aika pieneltä. Emme ole vielä keksineet, minkälainen ovi siinä toimisi. Tehtäisiinkö tavallinen ovi, joka aukeaa komeroon sisään päin? Vai tehtäisiinkö liukuovi, joka liukuisi komeron ulkopuolella kiskoja pitkin? Vai tekisinkö oven eteen vain kankaasta verhon komeron sisäpuolelle. Toisin kuin lapsen huoneessa, tätä ovea en haluaisi jättää auki, näkymä on suoraan lankakoreille, eikä muutenkaan ole kovin mukavan näköinen reikä kaavelin kyljessä. Ideat ovat kaikki tervetulleita.

Miten ratkaistaan ovi?

Oikea suunnittelija olisi varmasti selviytynyt tästä nopeammin ja tehnyt parempia ratkaisuja. Halusin kuitenkin panostaa tuohon säilytysjärejstelmään – mikä on siis yllättävän kallis – enkä maksaa suunnittelusta. Jälkiviisaana saattaisin kyllä suositella suunnittelijan palkkaamista vastaaviin hankaliin tiloihin. Syystä, että oma aika on rahaakin arvokkaampaa. Komeroihin olen tässä vaiheessa kutakuinkin tyytyväinen ja opinpahan taas jotain uutta minäkin. 

Our small attic wardrobes are finally ready. It took quite a bit of time to plan these two. To me it was difficult to think what to do with these small closets with sloped ceiling. Although I’m quite satisfied with the result.

 

Tietoja Saara

Äiti, vaimo ja siivoushullu kirjaa omaksi ilokseen muistiin 50-luvun puutalon mittavaa remonttia ja muutosta. Mukana sisustusta, tuunausta ja pelargonioiden parissa hääräilyä.
Kategoria(t): Hankintoja, Remontti, Sisäremontti, Sisustus Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Vinttivaatekomerot

  1. No nyt on näppärän näköiset systeemit! Mekin tykätään lankakoreista ja suositaan Elfaa. Me oltiin luultu että se on jotenkin kalliimpi merkki, mutta eipäs sitten ollutkaan kun viimeksi oikein hintoja vertailtiin.

    Lankakoreissa on vain se huono puoli, että alimpiin vaatteisiin tulee ristikkokuvio. Tätä torjumaan olen askarrellut korien pohjia mm. muovimatosta ja kahvipusseista.

    Liked by 1 henkilö

  2. Paluuviite: Vuosi 2020 blogissa | Tuulentupa

  3. Paluuviite: Vuosi 2020 tilastoina | Tuulentupa

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s