Näitä riittää

Nyt on pelargonioiden parasta kukinta-aikaa. Ja niitähän minulla riittää. Suurin osa pelakuistani ovat Mårbackaa vaaleanpunaisen eri sävyissä. Myös kaikki tänä keväänä otetut pistokkaat kukkivat kaikki.

Pelargoniat kukkivat

Minulla on lisäksi isokukkaista valkoista pelargoniaa, jonka lajia en valitettavasti tiedä. Se näyttää aina talven jäljiltä lähes kuolleelta, mutta kukkii kuitenkin ensimmäisenä ja koko kesän. Se viihtyy ulkona varjossa ja niitä olenkin pitänyt lähinnä parvekkeella.

Kukat parvekkeen rappusilla

Vähän tässä mietin, että mihin ihmeeseen taas sijoittelen nämä talveksi. Onko pakko antaa osa pois tai peräti hävittää? Minulla ei ole viileää tilaa, joten olen talvettanut ne sisällä. Sisätiloissa talvettaminen onnistuu kyllä, mutta se on vähän työläämpää. Osa viettää talven keittiön valoisalla ikkunalla ja osa työhuoneessa varjoisammalla puolella. Kumpikin toimii, mutta on niissä aika nyppiminen ja kasteleminen.

Pelargoniat penkillä

Aikamoinen määrä näitä onkin kerääntynyt. Vähän on lähtenyt lapasesta tämä, kuvissa ei ole edes kaikki. En pysty keväisin mitenkään vastustamaan pistokkaiden laittamista multaan. Saatan istuttaa niitä useampia samaan ruukkuun ja kivasti on sitten yllätys, onko ruukkuun tullut edes saman värisiä pistokkaita. Tänä vuonna yhdessä ruukussa on ollut kolmea väriä. Aika hauska oikeastaan.

Kolmea väriä

Olen antanut toisen vuoden kukkia muistamisiksi ystäville ja työkavereille. On kiva antaa jotain itse kasvattamaa, vaikka lahja sinänsä onkin vaatimaton. Nykyään en halua ostaa mitään turhaa kulutustavaraa ja kukanhan voi syksyllä viedä kompostiin, jos se ei miellytä tai ei halua niitä talven yli säilytellä.

Pienetkin tämän kevään pistokkaat kukkivat

On niitä silti paljon. Mihin ihmeeseen minä joudun näiden kanssa taas marraskuussa, kun ne viimeistään on nostettava sisälle! Ja kuinka muistaisin muistuttaa itseäni keväällä, että pistokkaita ei ehkä tarvita niin paljoa? Ehkä en mitenkään, keväthöperyys kun taas iskee, on kaikki ruukut täynnä taas pistokkaita 🙂

Pitkä penkillinen pelakuita

I have quite many pelargoniums. Wondering if I’ll save all of them through winter. And how to remember not to take so many cuttings next spring. I might not need any more of these. Although I love my pelargoniums, enough is enough.

Tietoja Saara

Äiti, vaimo ja siivoushullu kirjaa omaksi ilokseen muistiin 50-luvun puutalon mittavaa remonttia ja muutosta. Mukana sisustusta, tuunausta ja pelargonioiden parissa hääräilyä.
Kategoria(t): Kasvit, Pihalla, Tuunausta Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Näitä riittää

 1. Kristiina Junttu sanoo:

  Upeat kukat! Otatko pistokkaita aina vain keväisin vai myös jo syksyllä? Olen talvettamassa pelargonioita ensimmäistä kertaa ja molempia neuvoja löytyy netin täydeltä:)

  Liked by 1 henkilö

  • Saara sanoo:

   Itse otan pistokkaita vain keväisin. Niitä tulee aina ihan liikaa, kun en raaski ihania uusia vihreitä alkuja kiikuttaa kompostiinkaan.

   Tykkää

 2. Eija sanoo:

  Hienon näköisellä penkillä upee rivi pelargonioita, wau. Minulla vain yksi vaaleanvihreä lehtinen ja vaaleanpunaisen kukan tekevä yksilö. Jokin on nyt mennyt pieleen, kun kukat on hyvin pieniä, lyhyessä varressa, niitä on vähän ja uusia vaalean keltaisia lehtiä työntää hitosti. Lehdet muuttuvat ajan kanssa vihreiksi. Mutta Sinulla pelargoniat kukoistaa!

  Liked by 1 henkilö

  • Saara sanoo:

   Kiitos, tuo penkki on kyllä räystään alla kätevä, ja kauniskin kukkapenkki.
   Mikähän sinulla olisi voinut mennä pieleen? Onko tarpeeksi valoisassa paikassa, oletko lannoittanut, itse lannoitan melkein joka kastelun yhteydessä, ja onko saanut vettä tarpeeksi? Helteellä kastelin joka päivä, viileämmällä ja sateella riittää paljonkin harvempi kastelu. Itse olen oppinut kantapään kautta, että toiset pelakuut tarvitsevat paljon aurinkoa ja valoa, toiset tykkäävät varjoisammasta paikasta.

   Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s