Pergolan köynnökset

Edellisen postauksen pation säleikön köynnöksistä tuli parikin kysymystä, joten vastaanpa tässä ihan yleisesti.

Pergolan köynnökset

Olen aina halunnut villiviiniä johonkin. Sen vaikutuksesta  rakennuksille ollaan monta mieltä, joten päärakennuksen seinälle en sitä haluistani huolimatta uskalla istuttaa.  Kuinka upealta se näyttäisikään tien puoleisella seinustalla! Edellisessä asunnossamme oli ihana villiviini rivitalon päädyssä kiipeämässä  tiiliseinää pitkin. Se oli kaunis ja nautin siitä kahtena syksynä täysin siemauksin. Kunnes naapuri sai päähänsä, että koko talo lahoaa sen seurauksena ja se revittiin alas. Olin murheissani.

Villiviini ja kärhöt

No, kuten sanottu, en kuitenkaan uskalla sitä tänne meidän puutalon seinustalle itsekään istuttaa. Sen sijaan autotalli ja sen seinustalla oleva pergola on ihan hyvä paikka sen levitä.  Villiviini tarjoaa näkösuojan, ihanan vehreyden kesäisin ja upean väriloiston syksyisin. Taimet sain äidin villiviineistä juurruttamalla, joten tarkempaa lajiketta en tiedä. 

Villiviinin joukossa kärhöä

Säleikössä kiipeilevän villiviinin seuraksi istutin kärhöjä tuomaan kerroksellisuutta ja vaihtelua. Yritin valita niin, että kukkia riittäisi koko kesäksi. Valitsin valkoista siperiankärhöä ja lumikärhöä. Vaikka valitsemieni kärhöjen valkoiset kukat eivät kovin kauas erotukaan, itse tykkään niistä tosi paljon. 

Siperiankärhö kukkii keväällä

Siperiankärhö, joka kukkii aikaisin keväällä, ei ole lähtenyt odottamallani tavalla pergolan seinustalla menestymään, mutta loppukesän lumikärhö kyllä ihan kohtuullisen hyvin. Paikka on tosi kuiva ja vähämultainen, joten siihen nähden ihan hyvä tilanne.

Lumikärhö kukkii pitkään loppukesällä ja syksyllä

Lumikärhö kukkii kesäkuun lopulta pitkälle syksyyn keleistä riippuen. Sen vaatimaton kukka kuuluu suosikkeihini. Kärhö on oikein hauska myös leikkokukkana ja se kestää maljakossa jonkun aikaa kauniina.

Lumikärhö

Tänään olen nauttinut kauniista syksystä piipahtamalla kameran ja kastelukannun kanssa ulkona vain pariin otteeseen. Syysflunssa rantautui lopulta meillekin ja pojalta meni harmillisesti kaverin odotetut synttärit sivu suun ja itsekin olen näköjään tulossa samaan tautiin. Päätettiin pitää tänään sitten hemmottelupäivä ja ollaan syöty herkkuja, pelattu yhdessä pleikkaa, kuunneltu Harry Potteria, syöty taas herkkuja ja ihan vaan nautiskeltu. Ja syöty herkkuja.

Villiviini ja lumikärhö

This weekend is also beautiful as ever. Wild vine and clematis look beautiful together both in summer and autumn. 

Tietoja Saara

Äiti, vaimo ja siivoushullu kirjaa omaksi ilokseen muistiin 50-luvun puutalon mittavaa remonttia ja muutosta. Mukana sisustusta, tuunausta ja pelargonioiden parissa hääräilyä.
Kategoria(t): Tuunausta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Pergolan köynnökset

  1. Pilvi sanoo:

    On kyllä kaunis! Tuo teidän pergola on oiva paikka villiviinille. En itsekään laittaisi ihan talon seinää pitkin kulkemaan.

    Tykkää

    • Saara sanoo:

      Kiitos Pilvi ❤ Salaa toivon, että villiviini leviäisi myös autotallin seinustalle. Siinä uskaltaisin ottaa riskin. Kuiva maa on kuitenkin vielä pitänyt kasvua aisoissa.

      Tykkää

  2. Paluuviite: Vuosi 2020 blogissa | Tuulentupa

  3. Paluuviite: Vuosi 2020 tilastoina | Tuulentupa

Kommentoi