Chili

Pikkuapulaisen päiväkodin tädeille piti keväällä keksiä jotain kivaa kiitokseksi mukavista päiväkotivuosista. Työkaverin vinkistä suuntasin taimikauppaan ajatuksena ostaa kesäisiä yrttejä viemisiksi. Yritit olivat siinä kaupassa niin huonon näköisiä, että ei niitä voinut viedä, joten nappasin hyllystä paremman näköiset chilin taimet.

Muistamiset päiväkodin tädeille

Ostin vielä lisäksi pienet chilisuklaat ja kesäiset lahjakassit sekä tein itse valokuvista kootun kortin. Pyrin aina antamaan viemisiksi tai lahjaksi jotain, mikä ei jäisi turhana kapistuksena pyörimään nurkkiin. Sellainen lahja on kiva antaa, minkä itsekin tykkäisin saada. Näistä lahjapusseista tulikin mielestäni aika kivat. Suhteellisen edulliset myös, yhteensä noin 5 euroa/pussukka.

Chilin taimi

Ostohetkellä en ihan tarkkaan muistanut kuinka monta tätiä siellä päiväkodissa parhaillaan olikaan, joten minulle jäi lopulta yksi ylimääräinen chilin taimi itsellenikin. Tökkäsin sen samaan ruukkuun ruusupavun ja koristeapilan kanssa. Takapihan terassilla tämä istutus aika omissa oloissaan nökötti syksyyn asti. Välillä vähän kastelin, mutta muuten en koskenut koko istutukseen koko kesänä.

Istutuksia

Siinä muiden joukossa tuo taimi maastoutui ja unohdin hetkeksi koko chilin. Kunnes syyskuun loppupuolella heitin menemään paleltuneita kukkia ja niiden joukossa myös ruusupavun. Ja alta löytyikin terhakka chili. Siirsin sen keittiön aurinkoiselle ikkunalle. Siinä se on kolmisen viikkoa paistatellut ja tällä viikolla chilipalkoihin alkoi tulla väriä.

Keltainen chili

Mutta mitäs nyt sitten? En yhtään tiedä mitä lajiketta tämä on. Tosi tulinen vai mieto? Kuivataanko näitä, vai syödäänkö sellaisenaan? Talvetanko chilin vai heitänkö menemään?  Kivahan tuo on ihan koristekasvinakin, mutta taidanpa silti uskaltautua kokeilemaan millainen kanakeitto näillä mausteilla tulee.

Kypsiäkö?

I bought some chili plants for the day care staff last spring.  This was a small thank you gift with also chili chocolate and self made card. I ended up having one extra chili myself and I planted it with other plants and forgot about it during summer. Now few weeks ago I threw away flowers that had frozen during cold night and found this chili. After three weeks on our sunny kitchen window the chilies are turning yellow. But what now? Shall I dry them or eat like they are? Should I save the plant during winter or just throw away? –  I might try how my chicken soup would taste with these chilies…

Tietoja Saara

Äiti, vaimo ja siivoushullu kirjaa omaksi ilokseen muistiin 50-luvun puutalon mittavaa remonttia ja muutosta. Mukana sisustusta, tuunausta ja pelargonioiden parissa hääräilyä.
Kategoria(t): Elämää, Kasvit Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Chili

  1. Hauska lahjaidea. Itsekkin tykkään laittaa paketteja, joista ei jää ihmisille kaikenlaista nurkkiin pyörimään. Kyllä lahja voi hyvin olla sekä mukava että hyödyllinen.

    Upeasti kasvoi sinun chilisi. Itse yritän aina pitää talven yli chilin hengissä. Yleensä se onnistuu, mutta tänä vuonna iskivät kirvat sen verran pahasti, ettei chili siitä enää toipunut.

    Liked by 1 henkilö

  2. Kiva ylläri löytyi kukkapenkistä! Rohkeasti vaan kokeilemaan kanasoppaan ja muuhunkin. Muistaakseni oon lukenut, että chilejä ja paprikoita ei kannata juuri Suomessa yrittää talvettaa. Mutta aina voi tietenkin kokeilla 🙂

    Liked by 1 henkilö

    • Saara sanoo:

      Kokeilen tätä kanakeittoon ja kerron sitten kuinka kävi 😉 Saatan kokeilla talvettamista, mutta odotukset eivät kyllä ole kovin korkealla. Tuntuu nytkin nuupahtavan aika nopeasti, jos ei saa vettä tarpeeksi.

      Tykkää

Kommentoi