Ota näistä nyt selvää!

Blogiyhteistyö: Lamppuexpress.com

Syksy tulossa, illat pimenevät, valoisa aika menee töissä, ikänäkö vaivaa…
Väkisinkin ajatukset siirtyvät kodin valaistukseen.

Valoisa työnurkkaus keittiössä

Kirjoittelin joskus aiemminkin valon väreistä ja ahaa-elämyksistäni sillä saralla: Keittiön Yki-plafondin myötä huomasin kuinka ummehtuneen keltainen väri joissakin vanhoissa lampuissamme oli. Silloin päätin, että muuallekin taloon vaihdetaan enemmän luonnonvaloa muistuttavaa valaistusta. Keittiön led-valojen värin saaminen kohdilleen olikin sitten niin työlästä, että koko valaistuksen päivitysprojekti unohtui hetkeksi aikaa.

Retro keittiössä

Nyt keltaisuus alkaa taas häiritä, kun illat pimenevät ja valoja oikeasti tarvitaan. Pysyisiköhän sitä pirteämpänäkin jos sähkövalo olisi oikean väristä! Aiempi ahaa-elämykseni olikin, että lamppuja ostettaessa pitäisi lumeneiden lisäksi tuijottaa kelvineitä.

Retro eteisessä

Olen ihmetellyt miksi lamppuja myydään marketeissa siten, että esimerkiksi neutraalin valon 4000 kelviniä on vaikea hyllyistä löytää. Lämpimän keltaisen valon 2700 K on edelleen yleisin luku, ainakin oman vaatimattoman empiirisen tutkimukseni perusteella. Ylipäätään hyllyistä on vaikea löytää mitään, kun ei ihan ole vielä sisäistänyt kaikkea lumeneista, kelvineistä, halogeeneista, ledeistä ja sen sellaisista.

Pikkuapulaisen retro

Toinen asia, mitä olen jonkin aikaa miettinyt, on lamppujemme päivittäminen mahdollisimman vähän sähköä kuluttaviksi. En ole kuitenkaan oikein osannut tarttua asiaan. Tutkailtuani yhteistyön puitteissa Lamppuexpressin sivuja, olen oppinutkin paljon uutta energiaa säästävistä led-valoista. Tiesitkö esimerkiksi, että led-valoja saa lähes missä tahansa värilämpötilassa (1700K-6500K)? Tai että niitä lähes kaikenlaisilla kannoilla?

Valoa tarvitaan päivälläkin

Sain vielä yhden ahaa-oivalluksen. Minä, joka tilaan melkein kaiken, jopa ruuatkin, netin kautta, olen yrittänyt tätä lamppuasiaa selvittää siellä marketin hyllyjen välissä yhtenä kysymysmerkkinä. Miksi en ole aiemmin hoksannut, että voisin lamputkin tilata netistä! Siitä vain klikkailemaan Philipsit tai Osramit ja valitsemaan sopivat kelvinit ja lumenit.

Lokki

Lokissa valot

Kaikkia en taida raaskia vaihtaa yhtä aikaa, mutta sitä mukaan kun vanhat lamput simahtavat, taidan vaihtaa ledit tilalle. Ainakin kellarin loisteputket ovat tulleet tiensä päähän, yksi niistä taisi jo simahtaa lopullisestikin. Todennäköisesti ne myös kuluttavat valtavasti energiaa. Taidanpa aloittaa niistä!

Retro ruokailuhuoneessa

Thinking of changing all our lighting to led lamps to save energy. Also I want to change all the yellow lighting with natural white light which is closer to the day light. Tried to figure out leds, halogeens, Kelvins and Lumens between market shelves but found it too difficult. Now with blog co-operation with Lamppuexpress.com I realized that I’m able to find easily all the information in the internet and do also shopping at the same time as well.

Tietoja Saara

Äiti, vaimo ja siivoushullu kirjaa omaksi ilokseen muistiin 50-luvun puutalon mittavaa remonttia ja muutosta. Mukana sisustusta, tuunausta ja pelargonioiden parissa hääräilyä.
Kategoria(t): Hankintoja, Sisustus, Yhteistyö Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Ota näistä nyt selvää!

  1. Pilvi sanoo:

    Olipa hyödyllinen ja ajankohtainen postaus! Vaihdoin myös hiljattain ruokapöydän ylle uuden valaisimen ja hankin siihen paljon kirkkaammat lamput kuin aiemmassa oli. Ensimmäisen viikon koko perhe piti lamppua häikäisevänä ja jopa häiritsevänä. Melkein meinasin poistaa uudet lamput, kunnes sitten yhtäkkiä huomasin, että mehän olemme kaikki tottuneet siihen ja miten mukavaa on nähdä kunnolla pimeässäkin! Veikkaan, että syksyn tullen olemme yhä tyytyväisempiä.

    Teillä on muuten ihan mielettömän hienoja valaisimia!

    Liked by 1 henkilö

    • Saara sanoo:

      Pilvi, tämä valoasia nousee minulla pintaan aina syksyisin. Keväällä taas unohdan. Kellertäviä lamppuja en enää ole ostanut pitkään aikaan, olen vaihtelevalla menestyksellä yrittänyt etsiä neutraalimpaa valoa. Ja se ei tiettykään tarkoita sitä kammottavaa sinistä valoa, jota joskus jouluvaloissakin näkee!
      Ja kiitos, minulla taitaa olla lamppujen suhteen vähän sama kuin tuolien, molempia alkaa olla jo omiksi tarpeiksi vähän liikaakin.

      Tykkää

Kommentoi